Stookplaats (in) boerderij0000.0011

 

 Literatuur

 

- Stenvert, Ronald & Chris Kolman & Sabine Broekhoven & Ben Olde Meierink, Gelderland. Deel in de serie 'Monumenten in Nederland', nr 5. Zeist (Rijksdienst voor de Monumentenzorg), Zwolle (Waanders), 2000cop. [412 blz. ISBN 90.400.9406.3]. Hierin onder "Boerderijen": blz. 43 ("Dit lös hoes bleef in de oostelijke Achterhoek nog tot ver in de 19de eeuw in gebruik, elders werden vanaf de 15de eeuw het woon- en bedrijfsgedeelte gescheiden door een tussen- of brandmuur. [...] In de situering van de stookplaats tekent zich daar [op de Veluwe] een regionaal verschil af. In het zuidwestelijke deel van de Veluwe ligt de stookplaats tegen de brandmuur en steekt de schoorsteen door de nok, zoals bij de boerderij Koninginnelaan 16 te Heelsum. In het noordoostelijke deel bevindt de stookplaats zich overwegend aan de wand tussen midden- en zijkamer en steekt de schoorsten halverwege het dakvlak uit, zoals bij de boerderij Dijkhuizerweg 29 te Epe.")

- Cruyningen, Piet van & Jeroen Goudeau & Feyoena Grovestins & André Viersen & John van Zuijlen, Het Boerderijenboek. Uitgegeven vanwege de Stichting Historisch Boerderij Onderzoek. Zwolle (Waanders), 2003cop. [448 blz. ISBN 90.400.8808.X]. Hierin "Rondom de haard": blz. 325-335

- Enderman, Maarten, "De ontwikkeling van de boerderij in de Achterhoek". In: Historisch Boerderij-onderzoek 2002. De Graafschap, tevens SHBO-jaarverslag 2001 [100 blz. ISSN 1338.1620]. Hierin "Plaats van de haard": blz. 42 (Verschillend binnen de regio: in de oostelijke Achterhoek staat de haard tegen de brandmuur; "in het westen van de streek werd de haard in de loop van de 18e eeuw in veel gevallen naar een scheidingsmuur tussen de midden- en de zijbeuk verplaatst. De excentrische plaats van de schoorsteen op het dak is hiervoor een aanwijzing. Een mogelijke verklaring voor de verschillende posities van de haard zou de plaats van de bedsteden in het woongedeelte kunnen zijn. Deze slaapruimten bevonden zich in veel gevallen in de nabijheid van de stookplaats vanwege de warmte. De uitstraling naar achteren, door de muur, is daarbij waarschijnlijk groter dan aan de zijkant van de haard waar de bedsteden bij een tussen het bedrijfsgedeelte en de woning geplaatste brandmuur worden gesitueerd. Ook blijft bij situering van de haard tegen de zijbeuk een open verbinding met de stal mogelijk. Een andere verklaring is dat de situering van de haard tegen de zijbeuk het mogelijk maakte ook een stookplaats te bouwen in die zijbeuk, waarbij dan van hetzelfde rookkanaal gebruik gemaakt kon worden.")